sentimental value:: 01/15/18

Monday 15 January 2018

PUDING KARAMEL MARVELLOUS 

Assalamualaikum semua..arini ceq nak share 1 resepi pencuci mulut yg mmg popular especially utk mkn ptg iaitu puding karamel marvellous..sapa suka puding karamel angkat kening. .hehehe puding karamel ne lau sepotong beli at psar mlm dlm rm2.50-rm3. .rugiii 😂😂😂 baekk wat sendiri..leh mkn ramai2..Baru puas aty..sebenarnya sng sangatt nk wat puding karamel neh,yg pntg kena ade teknik yg betul laa kn. .jgn maen masukk jaa..rugi oo telo 6-8biji..haha
 okayy jum kitaa belajaq sama2 wat puding pling sdp ne. .ngeee 


Okayy bahan2nya 

● 6-8 biji telur
● 1 tin susu pekat manis - kurangkan jika tak suka manis
● 1 tin susu cair
● 1 tin air
● 8-10 sudu besar gula pasir - untuk gula hangus
● Sedikit vanilla extract

1. Goreng gula sehingga menjadi cair dengan api perlahan.Apabila gula sudah cair n menjadi keperang-perangan,sudukan gula hangus dengan cepat ke dalam mangkuk kecil. Ketepikan..

2. Pukul telur sehingga hancur n masukkan semua bahan2 lain n dikacau sebati. 

3. Sendukkan adunan ke dalam mangkuk yang telah dibubuh gula hangus tadi. Kukus selama 10-15 minit. Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. 
Jika mahu tekstur yang cantik dan tak berlubang, jangan dikacau adunan hingga berbuih kemudian ditapis sebelum dituang dalam mangkuk dan dikukus.
4. Taraaa...da siap..yummmy..Sedap dihidangkan sejuk2.N now leh terus dihidangkan di dalam mangkuk yg sama atau dituangkan ke dalam piring kecil. Jika suka,leh dihidangkan dengan ditabur fruit coktail di atasnya.



 1.Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie. Caranya,letak air di dalam loyang dan tutup loyang puding dengan aluminium foil dan masak selama 45-50minit pada suhu 180 darjah Celsius.

2.Boleh juga dihiaskan dengan buah-buahan seperti hirisan kiwi, anggur, pic atau strawberi.

3.Sejukkan di luar terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk..

NOTE:
1.Susu pekat leh digantikan dengan susu segar..jika nak gunakan susu pekat jangan sampai 1 tin,separuh sudah memadai..
2.Pastikan sentiasa kacau gula utk sos karamel dengan api sederhana utk elakkan gula cepat hangus..
3.Garam to optional..leh letak sikit utk bagi rasa lemak. Selamat mencuba

Silalah share yer dan jika ingin share, komen “SAYA SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed anda nanti...