PUDING KARAMEL MARVELLOUS
Assalamualaikum
semua..arini ceq nak share 1 resepi pencuci mulut yg mmg popular
especially utk mkn ptg iaitu puding karamel marvellous..sapa suka puding
karamel angkat kening. .hehehe puding
karamel ne lau sepotong beli at psar mlm dlm rm2.50-rm3. .rugiii 😂😂😂
baekk wat sendiri..leh mkn ramai2..Baru puas aty..sebenarnya sng
sangatt nk wat puding karamel neh,yg pntg kena ade teknik yg betul laa
kn. .jgn maen masukk jaa..rugi oo telo 6-8biji..haha
okayy jum kitaa belajaq sama2 wat puding pling sdp ne. .ngeee
Okayy bahan2nya
● 6-8 biji telur
● 1 tin susu pekat manis - kurangkan jika tak suka manis
● 1 tin susu cair
● 1 tin air
● 8-10 sudu besar gula pasir - untuk gula hangus
● Sedikit vanilla extract
1.
Goreng gula sehingga menjadi cair dengan api perlahan.Apabila gula
sudah cair n menjadi keperang-perangan,sudukan gula hangus dengan cepat
ke dalam mangkuk kecil. Ketepikan..
2. Pukul telur sehingga hancur n masukkan semua bahan2 lain n dikacau sebati.
3. Sendukkan adunan ke dalam mangkuk yang telah dibubuh gula hangus tadi. Kukus selama 10-15 minit. Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Jika
mahu tekstur yang cantik dan tak berlubang, jangan dikacau adunan
hingga berbuih kemudian ditapis sebelum dituang dalam mangkuk dan
dikukus.
4.
Taraaa...da siap..yummmy..Sedap dihidangkan sejuk2.N now leh terus
dihidangkan di dalam mangkuk yg sama atau dituangkan ke dalam piring
kecil. Jika suka,leh dihidangkan dengan ditabur fruit coktail di
atasnya.
1.Puding
ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie.
Caranya,letak air di dalam loyang dan tutup loyang puding dengan
aluminium foil dan masak selama 45-50minit pada suhu 180 darjah Celsius.
2.Boleh juga dihiaskan dengan buah-buahan seperti hirisan kiwi, anggur, pic atau strawberi.
3.Sejukkan di luar terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk..
NOTE:
1.Susu pekat leh digantikan dengan susu segar..jika nak gunakan susu pekat jangan sampai 1 tin,separuh sudah memadai..
2.Pastikan sentiasa kacau gula utk sos karamel dengan api sederhana utk elakkan gula cepat hangus..
3.Garam to optional..leh letak sikit utk bagi rasa lemak. Selamat mencuba
Silalah share yer dan jika ingin share, komen “SAYA SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed anda nanti...